En güncel haberler

TEKNOLOJİK BİR YENİLİK : İÇİLEBİLİR KİTAP

04 Eyl 2015

Dr. Theresa Dankovich, Montreal, Quebec, Canada’daki McGill Üniversitesinde Kimya dalında doktora çalışması sırasında gümüş nano partiküllerini kağıda ekleyerek bakteri öldüren bir filtre kağıdı icat etmiştir. Filtre kağıtları organik kirleticilerin veya ağır metallerin giderimini sağlayamamasına rağmen, tifo, kolera, hepatit ve E.coli gibi hayati tehlike oluşturan hastalıklara neden olan bakterileri %99,9 oranında gidermektedir.

İçilebilir kitabın, düşük maliyeti, taşınılabilirliği ve basitliği sayesinde yaygın kullanım alanı bulacağı düşünülmektedir. Bilhassa sahra altı Afrika, Hindistan, Bangladeş gibi içilebilir suya erişimin kolay olmadığı ülkelerde yaygın kullanım bulacağı düşünülmektedir.

İçilebilir kitabın sayfaları filtre olarak kullanılmakta ve sayfalar üzerinde kullanım detayları ve çeşitli yararlı bilgiler bulunmaktadır. Kitabın sayfaları koparılabilir filtre olarak kullanılmaktadır ve basit bir şekilde kirli su sağlam, kalın olan ve gümüş nanoparçacıkları içeren filtreden geçirilerek temiz içme suyu elde edilebilmektedir. Yapılan testler sonucunda filtre kağıdı kullanarak elde edilen sular EPA’nın yönergelerinde belirtilen güvenli içme sularında bakteri giderimi kriterlerini karşılamaktadır.

Filtre kağıtlarının ömürleri birkaç hafta ile bir ay arasında değişmektedir. Bu durum göz önüne alındığında içilebilir kitap bir kişinin 1 yılda tüketeceği temiz suyu sağlamaya yetecek araçları içermektedir.