En güncel haberler

STEVİOL GLİKOZİTLERİN KULLANIMI HAKKINDA BİLİMSEL BİR GÖRÜŞ

30 Kas 2015

Kaynak:  EFSA (European Food Safety Authority) Journal, 2015;13(6):4146

Steviol glikozitlerin (E960) gıda katkı maddesi olarak kullanımının genişletilmesinin, gıda güvenliğine etkisine dair bilimsel görüş

EFSA gıdalara eklenen besin maddeleri ve gıda katkıları kurulu (ANS)

Özet

Avrupa Birliği Komisyonu talebine müteakip EFSA, steviol glikozitlerin (E960) kullanım alanlarının artmasını da hesaba katarak, gıda katkısı olarak kullanımlarından kaynaklanan maruziyet değerlendirmesi çalışması gerçekleştirmiştir. 2010 yılında, EFSA gıdalara eklenen besin maddeleri ve gıda katkıları kurulu (ANS), steviol glikozitlerin (E960) güvenliği üzerine bir bilimsel görüş benimsemiş ve günlük vücut ağırlığına (bw) göre kabul edilebilir günlük alım değerini (ADI) 4 mg/kg olarak belirlemiştir. Hem yetişkinlerde hem çocuklarda maruziyet hakkında ihtiyatlı bir tahmin olarak, önerilen maksimum kullanım seviyeleri uygulandığında, kabul edilebilir günlük alım değerlerinin (ADI) aşıldığı ortaya çıkmaktadır. 2011 yılında EFSA, steviol glikozitler hakkındaki maruziyet değerlendirme çalışmasını güncelleyerek; revize edilen önerilen kullanımlara dayanan tahmini değerlerin düşürülmesine rağmen, çocuklardaki yüksek seviyedeki besin maruziyeti nedeniyle ADI değerlerinin aşıldığını ortaya çıkarmıştır. 2014 yılında ise kullanım alanlarına sıcak içeceklerin de dahil edilerek, kullanım alanlarının genişletilmesi talebi EFSA tarafından değerlendirilmiştir. Güncel revize edilmiş tahmini maruziyet, güncel izin verilmiş kullanımlara dayanmaktadır. EFSA Kapsamlı Avrupa Gıda Tüketimi Veritabanı ve önerilen kullanım genişletilmesi ile çaylı içeceklerde, hazır kahvede ve hazır capuccino üzünlerinde izin verilen 10 mg/L steviol eşdeğeri kullanımının 29 mg/L'ye kadar arttırılması bir önceki 2014 yılı EFSA görüşünde değerlendirilmiştir. Kurul, genel olarak ortalama tüm nüfus grupları için tahmini maruziyetin günlük ADI değeri olan 4 mg/kg bw değerinin altında kaldığını belirtmiştir. Tek karşılaşılan istisna ise yeni yürümeye başlayan çocuklardır (sadece bir ülkede). Yüksek seviye tahmini maruziyetin üst seviyesinde (%95: günlük 4,3 mg/kg bw) ADI değerinin aşıldığı görülmektedir. Kurul, steviol glikozitlerin (E960) besinsel maruziyetinin, 2014 yılı tahmini maruziyetine yakın olduğunu ve güvenlik değerlendirmesi çalışmasının sonuçlarını değiştirecek bir durum olmadığını belirtilmiştir.

 

"Steviol Glikozitlerin (E960) gıda katkı maddesi olarak kullanımının genişletilmesinin, gıda güvenliğine etkisine dair bilimsel görüş" adlı makalenin tümüne erişmek için tıklayın.