En güncel haberler

LAKTİK ASİT BAKTERİSİ LİSTERİYA'YI YOK ETMEYE YARDIM EDEBİLİR

30 Kas 2015

Laktik Asit Bakterisi (LAB) fermente edilmiş ürünlerde, gıdanın pH’sını düşürme yetenekleri sayesinde  ürünün raf ömrünü arttıran uygulamalarının yanı sıra, bakteriyosin oluşumu sağlayarak, patojen bakterilerin üreme ihtimalini düşürdüğü görülmüştür.

Bakteriosinler, yakın çevrelerindeki bakterilerin büyümesini inhibe edebilen antibakteriyel peptidlerdir. Bu bakteriosinleri üretebilen bakteriler, karışık kültürlerde büyürken rekabet avantajına sahiptir. Yeni  bir araştırma Danimarka ve İsveç’teki son salgınlardan Listeria monocytogenes türlerinin sorumlu olduğunu ispat etmiştir ve bu türün, LAB tarafından üretilen bakteriyosinlere duyarlı olduğu görülmüştür.

Hazır gıdaların çoğunda bakterilerin çoğalmasına engel oluşturan pH, su aktivitesi, paketleme şartları ve çürükçül veya patojenik bakterilerin büyümesini önleyen atmosfer unsurları bulunmaktadır ve bu yeni çalışmanın yazarları LAB’ın riskli ürünlere eklenmesinin bakterilerin çoğalmalarını engelleme konusunda başka etkili bir unsur olacağını düşünmektedirler.

ALS geniş bir yelpazede mikrobiyolojik analizler gerçekleştirmektedir. Daha fazla bilgi için bizimle irtibata geçiniz.