En güncel haberler

KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE PARABEN ANALİZLERİ

09 Tem 2015

Kozmetik Ürünlerde Paraben Analizleri

Tıpkı gıda ürünlerinin raf ömürlerinin uzatılması için eklenen koruyucular gibi, kozmetik ürünlerin üretiminde de aynı nedenle koruyucular kullanılmaktadır.  Mikrobiyolojik kirlenmenin potansiyel nedenleri ürünün içeriğine ve ürünün satıldığı ambalaja bağlıdır. Örnek vermek gerekirse; atomizer/sprey ambalajlı kozmetik ürünlerde, deriye uygulanan krem kabındaki kozmetik ürünlere oranla mikrobiyel kirlilik riski daha düşüktür. Tüm bu faktörler üretim öncesinde değerlendirilerek, üretimde kullanılacak koruyucu konsantrasyonları belirlenmektedir.

Avrupa Parlamentosu ve Meclisi’nin 30 Kasım 2009 tarihinde yayınladığı EC 1223/2009 yönetmeliğinin Ek-5’inde kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen koruyucuların listesi bulunmaktadır. Söz konusu yönetmelik ekinde hangi ürün türlerinde hangi kimyasallara izin verildiği listelenmiş ve kullanıma hazır ürünlerde maksimum izin verilen konsantrasyonlar tanımlanmıştır.

 

ALS Laboratuvarları kozmetik ürünlerde sıklıkla kullanılan koruyucuların (Ör: Parabenler) analizlerini gerçekleştirmektedir.

Kozmetik ürünlerdeki paraben analizleri HPLC-PDA cihazı ile akredite metodlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Söz konusu metod katı matristeki numunelere (Ör: göz kalemi veya göz farı) ve sıvı veya kremsi matrislerdeki krem veya köpük fondöten gibi ürünlere uygulanabilmektedir.

 

Metod aşağıda belirtilen parametrelerin analizlerini içermektedir.

Metilparaben
Etilparaben
Propilparaben
Butilparaben

Analizler ile ilgili detaylı bilgi için bizim ile irtibata geçin.